ddd

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Blåtinden :

Blåtiden ligger helt sør og på østsiden i Lavangsdalen mot Balsfjorden.

Toppen måler 1180 moh.

Fjellet blir på folkemunne også kalt "Den sovende soldat".

Tromsø OL 2018 ønsket å legge utfortraseen til Blåtinden.

Parkering ved Skogvoll.

Tidsforbruk til toppen i rolig tempo med gode pauser ca 3 timer.

 

Bilder fra turen

 

Værvarsel fra YR.no

Skitur til Blåtinden 1180 moh - 26.03.08.

(Kristen Ryeng, Steve Elde, Jan Petter Martnes og Astrid Dalen)

 

Turbeskrivelse

Blåtinden i Balsfjorden ligger ca 40 minutters kjøring fra Tromsø. Dette fjellet ruver 1180 meter over havet og det er her  Tromsø OL 2018 planlegger å gjennomføre de alpine utforkonkurransene.

Onsdag 26. mars bestemte vi oss for å prøvekjøre de fremtidige løypene og satte kursen mot Kantornes i Balsfjorden. Fra Tromsø kjører man gjennom Lavangsdalen mot Balsfjorden. Ca en kilometer før man kommer til avkjøringen mot Selnes tar man av til høyre og følger den langsgående veien øst for E6 til man kommer til kratfledningen som krysser veien. Her er det brøytet en stor plass hvor en oppfordres til å betale 40 kroner for parkeringen.

Se kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor som viser fjellets plassering :

Fra parkeringsplassen følger man den nevnte kraftledningen sørøst inn i skogen til man kommer til "gaten" opp langs ryggen som går opp mot høyde 471. Det er merket en sommerrute her (rød merking på trær) og skibestigning vinterstid følger samme ruten.

Oppstigningen i starten er bratt men uproblematisk. Fra ryggen opp langs skogen vil man på venstre side kunne se henget / gryten på toppen av Blåtinden. 

Ute av skogen flater terrenget ut og kursen legges gradvis mer nordover i underkant av høyde 590 mot foten av det bratte partiet opp mot Blåtinden. Dette er en behagelig transportetappe på ca 1 kilometer uten nevneverdig stigning hvor man får tid til å samle krefter før Blåtindens bratteste heng på nytt setter skifeller og lårmusklatur på prøve.

Henget kan gås midt i gryta, eller en kan legge sporet på østsiden langs ryggen mot toppen. Vurder alltid skredfaren før du legger ivei inn her. På toppen av henget flater terrenget på nytt ut og de siste 7-800 meterene mot toppen går i jevn behagelig stigning. Hold godt til venstre opp langs toppen da det ligger store uoversiktlige skavvler / heng langs den østvendte siden mot toppen.

Toppen er markert med en gigantisk varde som er godt over 2-3 meter høy og som en kan klatre INN i (!) Rundt varden er det satt opp markering som angir "trygg" sone ut mot kantene. La deg ikke friste til å gå utenfor disse da topplatået er omkranset av stup som dekkes av uoversiktlige, store hengskavvler.

Kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor illustrerer ruten opp :

Fra toppen er det som ventet utrolig flott utsikt . Lyngsalpene i øst, Lavangsdalen mot nord, Balsfjorden som strekker seg mot Nordkjosbotn i sør og Malangseidet i vest. Herfra kan en stå i lang tid og planlegge fremtidige toppturer i alle himmelretninger.

Nedkjøring i samme rute som på vei opp.

Tidsforbruk i rolig / moderat tempo fra parkering og til toppen - rundt 3 timer med gode pauser underveis.

En flott tur som anbefales på det sterkeste.

 

Blåtinden sett fra Laksvatnfjellet:

 

Blåtinden set fra Perstinden:

 

God tur !

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2009