Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Falsnestinden :

Falsnestinden måler 1059 meter over havet og ligger i Storfjord kommune.

Fjellet ligger i forlengelsen av Bollmannsveien, en vei bygget av krigsfanger under andre verdenskrig.

Tidsforbruk til toppen i rolig tempo ca 3 timer. Regn med å bruke 2 timer ned igjen.

 

Bilder fra turen

 

Brosjyre om Bollmannsveien

(.PFD fil)

 

Værvarsel fra YR.no

Falsnestinden (1059 moh) - 26.07.09 (Kristen Ryeng og Cathrine Eliassen)

 

Turbeskrivelse

Falsnestinden ligger i Storfjord kommune, sørvest for Skibotn. Fjellet strekker seg 1059 meter over havet og byr på spektakulær utsikt samt en god porsjon krigshistorie. Ruten mot toppen starter med en vandring langs Bollmannsveien / Russeveien (også kalt Blodveien) - en fjellvei bygget av krigsfanger under andre verdenskrig.

Kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor viser fjellets plassering:

Fra Tromsø kjører man mot Skibotn. For å finne parkering, og starten på Bollmanssveien, følger du enkelt og greit skiltingen langs veien. Fjellveien fra andre verdenskrig er skiltet som en severdighet og det er stor fin parkering på høyre side av veien hvor Bollmannsveien starter.

Bollmannsveien ble bygget mot slutten av andre verdenskrig og tar deg opp til en høyde på 550 meter over havet. Veien slynger seg opp fjellet og det er flere steder underveis satt opp store skilt med utfyllende informasjon om veiens historie. Veien fremstår i dag mest som en godt brukt og tilrettelagt fjellsti da vegetasjonen gjennom årenes løp har visket bort veien bygget av krigsfangene. Bollmannsveien har fått sitt navn etter anleggslederen Bollman og er en del av de store forsvarsverkene som ble kalt "Lyngenlinja".

 

Les mer om Bollmannsveien i Storfjord kommunes brosjyre (.PDF fil) her.

 

Turen langs Bollmannsveien i meget rolig tempo anslås å ta ca 2 timer. Går du i normalt tempo er det ingen problem å nå veiens endepunkt på under 1,5 time.

Slutten av Bollmannsveien er markert med en rekonstruksjon av en bunker/vaktstue fra krigens dager. Denne er åpen for alle, og inneholder ytterligere historisk materiale fra krigens dager.

Kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor viser traseen langs Bollmannsveien markert med grønn linje.

Bunkersen på toppen av Bollmansveien byr på flott utsikt over hele Lyngen. For de med "tinde-kribling" i beina og et ønske om forbedret utsikt ligger Falsnestinden 500 høydemeter mot sør.

Traseen mot Falsnestinden er markert med rød linje på kartutsnittet fra Norgesglasset ovenfor.

Ruten mot Falsnestinden går rett sørover fra Bunkersen. Den første bakken herfra er bratt og går i steinur. Etter denne kommer man til et parti som flater noe ut før det på nytt stiger til værs opp de siste høydemetrene til toppen. Fra Bunkersen ser man ikke Falsnestinden - denne viser seg første gangen idet terrenget flater ut etter å ha klatret opp den første bakken.

Siste del mot toppen går langs en liten rygg. Her vil man få øye på en varde plassert i nordenden av fjellryggen - dette er ikke Falsnestinden og er heller ikke avmerket på kartet.

Toppen er markert med en stor toppvarde og byr på flott utsikt over hele Lyngenfjorden, Storfjorden og Skibotn. Mot vest er det flere spektakulære stup og fjellhyller for de som ønsker å få med seg luftige bilder fra turen.

Tidsforbruk på hele turen (Bollmannsveien + Falsnestinde) anslås å ta ca 3 timer i rolig tempo til toppen. Regn med å bruke ca 2 timer ned.

En flott tur med fantastisk natur, utsikt og ekstra gøy å kunne vandre i et område med spennende krigshistorie.

Anbefales samtlige!

 

 

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2009