Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Hollendaren:

 

Hollendaren ligger på Kvaløya og er en av flere fantastiske topper på nordsiden av Ersfjorden.

Det finnes to Hollendaren. Den lille, og den store. Disse toppene ligger noen km i fra hverandre hvor den STORE er den høyeste med 1017 moh. Den lille "bare" 1016 moh.

Tidsforbruk tur/retur parkeringsplass : ca 4-5 timer i rolig/moderat tempo.

 

Bilder fra turen

 

 

Værvarsel fra YR.no

 

EKSTERN INFORMASJON

Bilder og turbeskrivelse fra www.ryggsekk.net

Bilder og turbeskrivelse fra www.utpaatur.net

 

Hollendaren 1017 moh - 12.07.07 (Kristen Ryeng og Lars Wallumrød)

 

Turbeskrivelse

Torsdag 12.07.07 var det endelig tid for et besøk til den store Hollendaren for Lars Wallumrød og meg.  Været var upåklagelig med strålende sol og temperaturer på rundt 20 grader, og vi startet å gå ca klokken 1730.

På vei mot parkeringen får man en smakebit av hva som er i vente, idet man runder avkjøringen ned til Grøtfjorden. På vei inn fjorden herfra ser man toppen ruve majestetisk i det fjerne, og terrenget og fjellformasjonene er et fantastisk syn på en solværsdag som denne. (Bilde av Hollendaren sett fra Bruna nedenfor)

 

Fra parkeringen i Vågbotn innerst i Grøtfjorden finnes det en godt opptråkket sti opp mot toppen, men denne var ikke så lett å finne. Riktignok fant vi en sti, men det skulle vise seg i ettertid at denne ikke var den mest ideelle – uten at dette medførte en lengre/tyngre oppstigning. Kort fortalt er ruten/traseen opp på høyresiden av elven lengst til venstre sett nedenifra og opp mot toppen. 

 

Se kartutsnitt nedenfor. (Hentet fra Norgesglasset)

 

Etter å ha krysset myrdragene starter stigningen opp langs elven, og velger man å følge denne vil man etterhvert finne både fossefall og flotte steder som egner seg for fotografering. Det blir derfor en selvfølge å finne frem kamera ved pauser underveis.  Elven renner ut fra vann 543 og når man kommer hit er den enkleste og mest praktiske ruten videre å holde høyresiden (vestsiden) av vannet og opp over kanten til man ser breen og toppen på 1017 meter for første gang på turen.

Her er også første møte med selve isbreen som ligger i fjellet. Denne er dekket av snø store deler av året og eventuelle sprekker kan derfor være vanskelig å se. Den trygge / vanlige ruten er å gå opp mellom de to breene fra vann 543 – for så å følge ryggen / kanten fra punkt 911 videre vestover mot toppen. Denne ruten er noe lengre enn den raske / usikkre varianten som krysser rett over breen. Mange velger sistnevnte rute opp, og slik snøforholdene var denne dagen virket det relativt trygt (vi krysset derfor over breen på vei ned). Personlig har jeg ikke hørt om ulykker på breen her – kanskje noen andre som har noen ”skrekkhistorier” herfra?

Fra toppen var det som ventet flott utsikt. Spesielt Storstolpan i vest er et flott skue herfra. Også utsikten over Grøtfjord, Ersfjord og over Ersfjordtraversen mot Tromsøya er flott.

Tidsforbruk fra parkering og til toppen på denne turen – i underkant av 3 timer. Nedstigningen gikk på 1,5 time. Vår tur startet 1730 og vi var nede ved bilen igjen ca 2230. Totalt 5 timer.

Forøvrig gleder jeg meg allerede til vinteren kommer da synet av den store breen fra toppen fikk meg til å savne telemarkskiene. Jeg har derfor lovet meg selv et besøk hit den påfølgende vinter.  På gjensyn !

 

God tur !

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2010