WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Orvasstinden:

Orvasstinden ligger på Kvaløya ved Kaldfjorden nord for store Blåmann.

Fjellet er 980 meter over havet.

Parkering finnes langs veien ved Kaldfjorden.

Tidsforbruk 4-5 timer i godt tempo.

En krevende tur.

Bilder fra turen

 

 

Værvarsel fra YR.no

Fjelltur til Orvasstinden 980 moh - 26.10.07 (Kristen Ryeng)

 

Turbeskrivelse

Orvasstinden ligger på Kvaløya ved Kaldfjorden og er store Blåmanns nærmeste nabo mot nord.  Toppen måler 980 meter over havet og mitt startpunkt for turen var på 0 moh. Her må alle høydemetrene klatres fordelt over en strekning på ca 2 kilometer i luftlinje. Fra Tromsø kjører man til Eidkjosen og følger deretter vestsiden av Kaldfjorden til man kommer til Urdalen som skiller Orvasstinden fra store Blåmann.  Se kartutsnitt fra Norgesglasset nedenfor :

 Parkering finnes ved flere lommer langs veien. Det kan være fristende å kjøre inn til grustaket som ligger ved Urdalelva, men dette anbefales ikke da denne veien bli låst/sperret med bom og kjetting av de som jobber der ved arbeidstidens slutt.

Fra parkeringen går første del av traseen inn langs Urdalelva og opp mot vann 334. Ut fra kartet kan det virke fristende å gå opp ryggen i nord – mot høyde 492 og videre mot toppen . Problemet med dette alternativet er at det bratte partiet i starten består av store svaberg / stup som ser lite samarbeidsvillig ut – derfor gikk jeg inn Urdalen for å finne en trase opp på ryggen lengre inn. Se kartutsnitt fra Norgesglasset nedenfor som illustrerer mitt rutevalg  :

Like før en kommer til vann 334 er det tid for en 90 graders kursendring. Her setter man nesen mot nord og klatrer opp steinura mot toppen av ryggen. Først må Urdalelva krysses, noe som går helt fint 1-200 meter øst for vann 334. Fra dette punktet består resten av turen av steinur i varierende vanskelighetsgrad. Etter å ha kommet opp på ryggen legges ruten vestover mot toppen. Ryggen kan følges helt mot toppen og i de bratte partier er det gjort et forsøk på å merke en rute opp. Følg denne.

Klatring i steinur går veldig greit oppover, men husk at man også skal ned en gang. Opp og nedstigning er to forskjellige ting, og dette bør en huske på når man beveger seg mot toppen. Vurder alltid om du er i stand til å gå ned samme vei du velger opp. Er du usikker – velg en annen trase.

På vei mot toppen vil man krysse 2-3 stup og renner som leder ned mot Orvatnet.  Disse er uproblematisk å krysse om man holder seg til til høyre (mot nord) når en følger ryggen opp mot toppen. De siste 10-15 høydemetrene helt øverst kan være litt uoversiktlig, og jeg måtte prøve 2-3 forskjellige ruter før jeg fant en som gikk til topps.

 På toppen er det satt opp en liten varde ytters på kanten som markerer toppunktet på 980 moh. Herfra har man flott utsikt mot store Blåmann i sør, Vengsøya i nord, Kaldfjorden og store Kjølen i øst og fjellene langs Ersfjorden i vest.

Sammenlignet med store Blåmann som med sine 1044 moh er den høyeste toppen på Kvaløya, er Orvasstinden en noe mer krevende tur . Det er få stier og merking underveis samt at underlaget er krevende i form av mye steinur, glatte svaberg og områder med stup og bratte partier man kan gå seg fast i. Regn med å måtte bruke 2 timer både opp og ned i et godt tempo. Er du plaget med knærne bør du heller se deg om etter en annen tur. Nedstigning i steinur av dette kaliberet merkes på knær å lår og en bruker nesten like lang tid ned som det man gjorde opp.

Velger du derimot å gå denne turen, er jeg sikker på at du vil nyte en storslått utsikt fra en topp på Kvaløya som kanskje ikke så veldig mange har vært på før deg.

 

God tur!

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

KristenRyeng.Com © 2007