Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Ryptinden:

Ryptinden ligger på Kvaløya ved Vasstrand ca 4 mil fra Tromsø  og måler 656 meter over havet.

Parkering ved veiens ende, men husk at parkering ved snuplassen er forbudt.

Tidsforbruk fra parkering til toppen ca 2 timer. Retur på en god time.

Bilder fra turen

(Delt album med Bremnestinden)

Værvarsel fra YR.no

 

 

EKSTERN INFORMASJON

 

Ryptinden (656 moh)

 

Turbeskrivelse

Ryptinden ligger på Kvaløya ved Vasstrand nordvest for Kattfjorden. Fra Tromsø er det ca 4 mils kjøring hit, en tur på ca 45 minutter. Fjellet er med sine 656 meter over havet et noe beskjedent fjell, men tross den "lave høyden" er dette et fjell som byr på flott utsikt og en god porsjon "alpin" fjellfølelse.

 

Se kartutsnittet fra Norgesglasset som viser fjellets plassering nedenfor:

 

Parkeringsmulighetene ute ved Vasstrand kan være noe begrenset. Ruten opp starter ved snuplassen der veien ender. Det er skiltet med parkering forbudt på snuplassen og et ekstra skilt hvor folk oppfordres til IKKE å parkere her da det vil medføre problemer for busser og større kjøretøy som skal snu. Jeg fant en egnet plass på øversiden av veien 10-20 meter fra snuplassen. Her er det plass til maksimalt 2-3 biler, så dersom denne plassen er opptatt må en belage seg på å spørre pent om tillatelse til å parkere på private innkjøringer. Spør alltid om lov dersom du blir nødt å sette fra deg bilen på privat eiendom.

Fra parkeringen ses ikke toppen. Første mål på veien blir derfor å ta seg opp mot Vasstrandmyran. Dette gjøres enkelt ved å følge østsiden av Yttergårdselva. Etter noen hundre meter er man ute av skogen og kan skue ut over de store Vasstrandmyran. Herfra vil en kunne se fjell som Ryptinden, Bremnestinden, Breidtinden, Stappen og Styrmannen.

Kartet nednefor viser min trase opp mot både Bremnestinden (786 moh) og Ryptinden (656 moh) som jeg gikk på en og samme turen.

 

Se kartutsnitter fra Norgesglasset som viser ruten nedenfor:

 

Myrområdet er som myrområder flest - det er vått. Spesielt tidlig i barmarksesongen må en regne med å bli våt på bena når dette området skal krysses. Videre kan elven som renner her by på en liten utfordring når denne skal krysses. Jeg fant et egnet sted øst for Litlevatnet slik kartet ovenfor viser.

Etter å ha krysset elven startet en rolig stigning opp mot Rundhaugen. Først i skog, deretter i kratt som til tider er veldig tett og kranglete.

Det lille vannet nord for Rundhaugen er et godt utgangspunkt for både Bremnestinde og Ryptinden. For begge alternativene er det herfra bratt mot toppen. Mitt rutevalg gikk først til Bremnestinden for deretter å gå ned til Ryptinden. Det er ikke mulig å følge ryggen hele veien fra Bremnestinden og ned til Ryptinden. Jeg ble derfor nødt å slippe meg litt ned slik kartet viser før jeg kunne gå mot toppen.

Dersom en kun ønsker å gå på Ryptinden er det fult mulig å følge traseen øst for Rundhaugen (min rute ned), eller gå opp i skaret mellom Ryptinden og Breidtinden og derfra opp den østlige ryggen mot toppen.

Toppen byr på flott utsikt mot Sommarøy, Hillesøy, Tussøya, Håja, Sessøya og Ersfjorden.

Et besøk til Ryptinden anslås å ta ca 2-3 timer tur/retur parkering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2010