Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Smalaktinden :

Smalaktinden ligger i Lavangsdalen på grensen mellom Tromsø og Balsfjord kommune.

Parkering ved E8 der hvor Smalakelva krysser veien.

Fjellet er 1244 moh og byr på storslått utsikt i alle himmelretninger.

Et krevende fjell hvor traseen går i meget bratt terreng hele veien mot toppen.

Beregn ca 3 timer til toppen og opp mot 2 timer ned.

Bilder fra turen

 

Værvarsel fra YR.no

 

 

EKSTERN INFORMASJON

Bilder og beskrivelse fra www.lyngen.name

 

Smalaktinden (1244 moh) - 04.08.09 (Kristen Ryeng)

 

Turbeskrivelse

Smalaktinden med sine 1244 høydemeter over havet ligger på motsatt side av Andersdaltinden i Lavangsdalen. Og det var nettopp fra Andersdaltind på en tidligere tur at lysten på å gå til Smalaktinden kom.

Fjellet ligger i et område som etter mitt syn er svært undervurdert som turområde - spesielt sommerstid. Lavangsdalen blir av mange assosiert med trafikk og bilkjøring, noe som er naturlig da hovedfartsåren til/fra Tromsø går nettopp her. Tar en seg tid til å se opp og ut av vinduet neste gang man kjører gjennom her vil en se at dalen har fantastisk mange flotte fjell. Smalaktinden er ett av dem.

Kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor viser fjellets plassering :

Fra Tromsø tar det ca 30 minutter å kjøre med bil. Parkering finner du halvannen kilometer etter kommunegrensen mellom Tromsø og Balsfjord langs E8 der hvor Smalakelva krysser veien. Fra parkeringen ser man rett opp mot Smalaktinden og de drøyt 1200 høydemetrene mot toppen.

Kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor viser min trase opp til toppen:

Ruten mot toppen er bratt, ingen vits å innbille seg noe annet. Det er alikevell en overkommelig tur for de fleste i normal form.

Det første partiet fra parkeringsplassen går gjennom et skogs- og myrområde hvor det har pågått noe skogsarbeid. Her går det en del spor fra maskiner/kjøretøy, og det er greit å benytte seg av disse så langt de går opp igjennom skogen.

Hold en nordlig kurs fra starten og sikt deg inn mot ryggen av Smalaktinden. Du vil se en naturlig trase opp mot fjellryggen - som for øvrig utgjør grensen mellom Tromsø og Balsfjord kommune. Det absolutt tyngste partiet er i starten etter at man har kommet ut av skogen. Her vil ruten opp mot ryggen av fjellet gå i et bratt parti kledt i mose og lyng over spredt steinur.

Vel oppe på ryggen dreies kursen mot nordøst videre mot toppen. Herfra vil en vandre på ryggen av Smalaktinden med fantastisk utsikt over hele Lavangsdalen - både mot nord og sør. Mot vest vil det langs kanten være flere spektakulære stup og skrenter langs veien, før man etter en stund ankommer topplatået på 1244 moh hvor det er reist en toppvarde som markerer toppen.

Utsikten fra toppen er fantastisk! Herfra kan en sitte lenge å betrakte kjente og ukjente fjell i alle himmelretninger mens traffikken i Lavangsdalen går sin vante gang langt, langt der nede.

 

Smalaktinden (med ruten opp) sett fra Andersdaltinden:

Tidsforbruk fra parkering til toppen ca 3 timer, avhengig av form, føre, vær og vind. Nedstigningen går på halve tiden, men påregn å bruke ekstra tid ned dersom knær og lår begynner å bli slitne.

Dette er en topp som egner seg for godt vante fjellfolk. Turen mot toppen er ingen kosetur, det er bratt og det er tungt. Har du et ønske om en koselig tur for å slappe av ute i naturen anbefales det å se seg om etter andre alternativer.

Slitne føtter, svette, melkesyre og høy puls glemmes fort når en står på toppen av Smalaktinden og kan nyte den storslåtte utsikten.

Anbefales entusiasten.

 

 

 

God tur !

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2009