Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Soltindan

Soltindan ligger på Ringvassøy i Karlsøy kommune. Fjellet måler 1051 meter over havet og er det høyeste fjell på Ringvassøy og i Karlsøy kommune.

For å komme helt til toppen er det noe småklyving fra breen på baksiden av Soltindan og opp på ryggen. Det er ikke behov for klatreutstyr, men en bør være litt vant å ferdes i ulent, bratt terreng for å nå helt til toppen.

Toppen byr på flott utsikt 360 grader.

Tidsforbruk fra parkering til toppen i moderat tempo ca 3,5 - 4 timer.

Bilder fra turen

 

Værvarsel fra YR.no

 

 

EKSTERN INFORMASJON

Bilder og turbeskrivelse fra www.kugo.no

Bilder og turbeskrivelse fra www.lyngen.name

 

 

Soltindan - 1051 moh

 

Turbeskrivelse

Soltindan er Ringvassøy og Karlsøy kommunes høyeste fjell med 1051 meter over havet. Soltindan er en samlebetegnelse på flere topper i området og det verserer ulike navn på fjellet avhengig av hvor du leter og hvem du snakker med. Her noen eksempler på fjellets mange navn: Soltinden, Soltindan, Solltinden og eller Solitindan.

Jeg har valgt navnet Soltindan i denne turbeskrivelsen.

 

Se kartutsnittet nedenfor som viser fjellets plassering:

Fra Tromsø kjører man mot Kvaløya, tar mot høyre og følger vei 863 mot Kvalsundtunnelen mot Ringvassøy. Over på Ringvassøy følges veien videre langs Grøttsundet til man kommer til Åborsnes. Her finner man en ypperlig parkering sommerstid på en liten grusvei på øversiden av veien mellom Nordre Åborsnes og Sør-Åborsneset.

Fra parkeringen ser man opp langs Åborsdalen, som er første hinder på veien. Fjellet man ser midt i dalen fra parkeringen er Åborsdalstinden. Selve Soltindan viser seg først et stykke opp langs Åborsdalen.

Legg ruten skrått opp mot Åborsdalen. Elven som renner her lar seg enkelt krysse idet man kommer over skoggrensen. Det er noe ulent og kronglete siste hundre metrene opp av skogen, men dette går uten nevneverdige problemer.

 

Se kartutsnittet nedenfor som viser en egnet trase mot toppen:

 

Ute av skogen, og etter at man har krysset elven, vil man kunne nyte utsikten mot Soltindan som ligger i bakkant av Åborsdalstinden. For å komme seg til toppen legges ruten inn på baksiden av Åborsdalstinden og opp i skaret mellom navnløs topp 1000 moh og navnløs topp 1005 moh. Hele veien er det fin steinur å gå i, og selv om siste biten opp i skaret er stedvis noe bratt er ruten opp hit enkel å ta seg frem i.

Fra toppen av skaret mellom 1000 og 1005 må en nå traversere langs ryggen til topp 1005 mot isbreen som ligger nord for Soltindan. Steinura her er veldig løs og det meste av stein, stort og smått, vil rase nedover mens man går bortover her. Det er en fordel om man holder litt avstand, samt går i samme høyde dersom man er flere som traverserer samtidig her.

Nede på breen anbefales det å holde seg i overkant (den sørlige del av breen) inn mot ryggen til Soltindan. Siste partiet fra breen og opp til ryggen kan være bratt og by på noe småklyving, men ikke værre enn at det er overkommelig uten klatre- og sikringsutstyr.

Oppe på ryggen gjenstår en liten sjarmør etappe opp de siste høydemetrene mot toppen og toppvarden. Herfra vil en kunne nyte en storslått utsikt 360 grader fra Karlsøy kommunes høyeste punkt.

Tidsforbruk fra parkering og opp i moderat tempo sommerstid ca 3,5 - 4 timer. Nedfarten går noe raskere.

Alt i alt en strålende tur, og en topp som anbefales alle med litt fjellerfaring og fysisk form.

 

God tur!

 

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2010