WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Vågstinden:

Vågstinden ligger innerst i Grøtfjorden på Kvaløya.

Toppen er 797 moh.

Fra parkering ved Grøtfjord til toppen bruker man omlag 1,5 til 2 timer til toppen i rolig tempo.

Bilder fra turen

 

 

Info om Styrmannstinden:

Styrmannstinden ligger innerst i Grøtfjorden på Kvaløya - ikke langt fra Vågstinden og lille Hollendaren.

Toppen er 955 moh.

Fra parkering ved Grøtfjorden til toppen bruker man omlag 1,5 til 2,5 timer til toppen i rolig tempo.

 

Bilder fra turen

Fjelltur til Vågstinden (797 moh) og Styrmannstinden (955 moh) - 06.10.07

(Kristen Ryeng, Lars Wallumrød, Lennart Molland og Tom)

 

Turbeskrivelser

 

Vågstinden (797 moh)

Etter å ha studert kart en kveld bestemte jeg meg for å "tinderangle" på Kvaløya. Utgangspunkt ble Grøtfjord med mulighet for å nå Vågstind (797 moh), Styrmannstind (955 moh), Melketind (895 moh) og Brattbergtind (776 moh) på en og samme tur. Av de planlagte turmål ble de to førstnevnte besøkt på denne turen.

Vågstind ligger inners ved Grøtfjorden på Kvaløya. Se kartutsnitt fra Norgesglasset nedenfor :

Parkering finnes på høyre side av veien, 100 - 200 meter før man kommer helt innerst i Grøtfjorden. Herfra ser man Vågstindens bratteste side ruve rett imot. Ruten opp går på baksiden og er ikke fullt så bratt. Startpunktet er på 0 meter over havet - her gis ingen høydemeter gratis. Det er heller ingen flat anmars - turen starter med stigning og bratte motbakker straks man har krysset veien. Ruten opp er tegnet inn på kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor :

Det går en fin, stor sti fra veien. Denne stien følger ruten opp mot Styrmannstinden, men er fullt mulig og følge opp det første stykket når man skal til Vågstinden. Nårtid man velger å bryte ut av stien faller naturlig når man kommer opp i fjellet. Det meste av turen foregår i steinur, men ura er "fast og fin" med få/ingen løse steiner. Eneste området en bør være oppmerksom er siste bratta opp mot toppen av Vågstinden. Her er det en god del løse steiner kombinert med grus/sand som lett raser nedover. Hold avstand og gå i bredden dersom dere er flere som går opp samtidig her.  Selve toppen er flat, men byr på flott utsikt over Grøtfjord, store Hollendaren og videre mot Styrmannstinden.

Regn med å måtte bruke 1,5 til 2 timer til toppen av Vågstind i rolig tempo. Turen ned bør kunne gås på godt under 1 time.

 

Styrmannstinden (955 moh)

Styrmannstinden ligger på Kvaløya og nås enkelt fra Grøtfjordsiden. Toppen ligger 7 - 800 meter sør-øst for Vågstinden. Nedenfor et kartutsnitt fra Norgesglasset med Styrmannstinden merket av :

Parkering finner du på høyre side av veien på vei inn Grøtfjorden. Fra parkeringen ses ikke Styrmannstinden, men den ligger like bak Vågstinden som sees fra veien. Ruten opp går langs en flott sti som er merket med små varder i steinura opp dalen. Vår tur gikk via Vågstind og vi gikk en noe mer krevende rute enn normalruten. Se kartutsnitt nednefor for ruten opp (grønn rute) og ruten ned, som er "normalruten" til Styrmannstinden, merket med blått :

Turen fra parkering til Styrmannstind vil jeg anslå tar ca 2 - 2,5 timer i rolig/moderat tempo. Det stiger jevnt hele veien og mye av traseen går i fin sti som er lettgått og effektivt. Det er mye steinur på vei opp, men ura er fast og fin. Få steiner er løse og det er mye flat/stor stein som er lett og gå på.

Fra toppen er det fin utsikt mot Vågstind, Grøtfjorden, lille og store Hollendaren, Ersjfjorden, baksiden av det populære skifjellet Buren samt Kattfjordeidet med Skitntind, Storsteinestind, Middagstind og øvrige fjell i området.

Turen ned gikk jeg på litt i overkant av 1 time uten stopp. Tar man en litt roligere nedstigning brukes ca 1,5 - 2 timer ned.

God tur !

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

KristenRyeng.Com © 2007