WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Durmålstinden:

Durmålstind ligger på Kattfjordeidet på Kvaløya, ca 2-3 mils kjøring fra Tromsø. Toppens høyeste punkt er 921 meter over havet.

Tidsforbruk opp-ned ca 2-3 timer.

 

Bilder fra turen

 

 

Værvarsel fra YR.no

Skitur til Durmålstind - 921 m.o.h - 18.05.07 (Kristen Ryeng)

 

Turbeskrivelse

Durmålstinden (921 moh) ligger på Kvaløya ca 2-3 mils kjøring fra Tromsø. Denne toppen ligger i et meget populært utfartsområde på Kattfjordeidet - hvor man fra samme startpunkt kan velge blandt topper som Skitntind, Middagstind, Storsteinnestind, Djæveltann m.m. Se kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor som viser fjellets plassering:

I påsketiden og i helger med godt vær kan det være trangt om plassen mtp parkering - så et godt tips er å være tidlig ute. Selv et godt stykke utpå våren, tidlig sommer (mai - juni) vil du kunne møte på ivrige skientusiaster på tur her.

Durmålstinden ligger på sørsiden av veien og tidlig i sesongen vil denne siden ligge i skygge på formidagen. Durmålstind er derfor et populært mål først i, og etter, påsken da solen nå skinner i fjellsiden her. Det er naturlig nok mer fristende og behagelig å gå i sol, så mange velger toppene på nordsiden av veien tidlig i sesongen. Turbeskrivelsen fra Skittentind 13.02.07 er et godt eksempel på netopp dette; da var det sol å fint på nordsiden av veien, mens Durmålstind lå i skygge store deler av dagen.

Min tur til Durmålstind bestod i 2007 av to forsøk, hvor den første turen endte med at vi måtte snu ca. 100 meter fra toppen grunnet dårlig/ingen sikt. Noen dager senere var det derimot strålende sol og toppen ble besteget uten problemer. Turen ble gjort mot slutten av mai, og naturlig nok  hadde snøen trukket seg et stykke oppover fjellsiden. Bekker, og ikke minst elver, vår åpne og et moment man må tenke på for å finne den mest hensiktsmessige og enkle ruten opp.

Se kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor som viser ruten mot toppen:

Jeg parkerte som markert på kartutsnittet og gikk med skiene festet på sekken opp langs elvedalen som skiller Durmålstind og Straumsaksla. Etter ca 100 høydemeter fant jeg en snøbru over elven og spente på meg skiene. Herfra gikk ruten opp langs ryggen mot høyde 595. Her flater det noe ut og man har to mulige ruter videre til toppen. Man kan velge å gå til høyre (nordsiden) og opp langs ryggen til høyde 897, eller man kan fortsette langs ryggen på venstresiden (sørsiden) og opp til høyde 921 (toppen). Jeg valgte sistnevnte.

Toppen av Durmålstind er flat, og mellom høydepunktene på 921 og 897 henger det gjennom hele vinteren en lang, stor skavvel. For å komme helt til toppen må man som oftest påregne å klatre over denne skavvelen i en av ytterkantene. Skredfaren bør derfor vurderes nøye før man klatrer til topps.

Tidsforbruk fra parkering - toppen vil i moderat/rolig tempo være ca 2-3 timer. Som nevnt tidligere er toppen flat, og selv om man ikke får den helt store følelsen av å stå på en høy spiss topp, er utsikten i alle retninger upåklagelig. På klarværsdager kan man herfra se de andre populære toppene på Kattfjordeidet (Skitntind, Middagstind, Djæveltanna, Storsteinnestindan).

Som på vei opp, kan man også ned - velge mellom flere alternativer. Man kan selvsagt ta den samme ruten jeg gikk opp, men mange velger også å slippe seg ned/inn i "gryten" / dalen mot vannet og elven. Under den nevnte skavvelen vil man da ha en utrolig flott fjellside med MYE fin snø å boltre seg i. De mest vågale fortsetter ned elvedalen / "renna" hele veien ned, mens de litt mer "normale" skrår tilbake mot ryggen man fulgte opp mot punkt 595.

Dette er en tur som passer de fleste med normale skiferdigheter og utstyr.

 

 

God tur.

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2009