WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om store Skalltinden:

Store Skalltinden ligger på Ringvassøy midt på grensen mellom kommunene Tromsø og Karlsøy.

Toppen er uten varde og måler 903 meter over havet.

Parkering sør for vannet Glimma.

Tidsforbruk fra parkering til toppen i moderat tempo ca 3 timer.

Bilder fra turen

 

Værvarsel fra YR.no

Skitur til Store Skalltinden (903 moh) 12.04.08 (Kristen Ryeng)

 

Turbeskrivelse

Store Skalltinden ligger på Ringvassøy på grensen mellom Tromsø og Karlsøy kommune. Fjellet måler 903 meter over havet (enkelte kart hevder høyden er 900 meter) og er nabo til Nordfjellet mot sørvest og Soltindan mot nordøst.

Se kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor som viser fjellets plassering:

Fra Tromsø kjører man mot Ringvassøy og vannet Glimma som er et egnet startpunkt for turen opp mot store Skalltinden. Parkering langs veien ikke langt fra kommuneskiltet til Karlsøy kommune. Fra veien ses ikke Glimma og traseen opp fra veien mot vannet sees best når en kommer kjørende motsatt vei. Se etter en ryddet "gate" opp gjennom skogen. Stigningen er ikke mer enn 10-15 høydemeter, og det er først når en kommer på toppen her at vannet Glimma sees.

Oppstigningen mot store Skalltind starter først i nordenden av vannet - noe som medfører en drøy kilometer med flat transportetappe over vannet.

Se kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor som viser traseen opp mot toppen: (For orden skyld : den lilla linjen på kartet illustrerer kommunegrensen mellom Tromsø og Karlsøy kommune).

Etter å ha krysset Glimma er den beste traseen opp langs elveleiet mot vann 320 i Urddalen. Her er det kronglete og stedvis bratt, men ute av skogen jevner terrenget seg ut og ferden videre inn mot foten av Skalltinden er uproblematisk og behagelig. Det er mulig og legge traseen på østsiden av Urddalen (langs den lilla linjen som illustrerer kommunegrensen), men den enkleste ruten vil jeg anta er på vestsiden langs ryggen som skiller Glimdalen og Urddalen.

Langs ryggen er det småkuppert og jevn stigning hele veien inn mot høyde 801 sørøst for Skalltinden. Herfra stiger det hardt opp mot toppen med et heng på 150-200 høydemeter som en slags siste finale før man står på toppen. Se opp for skavvler og stup langs østsiden av topphenget.

Toppen er flat og uten varde. Det er god utsikt mot Nordfjellet og Istinden mot sørvest. Soltindan som er Ringvassøyas høyeste topp ses mot nordøst.

Fra parkering til toppen er det i overkant av 5 kilometer i luftlinje. For de som ønsker en tur som gir gode muligheter for nedkjøring er store Skalltind ikke å anbefale. Henget fra toppen byr på strålende kjøring, men videre ned langs ryggen mot Glimma må en hele tiden "planlegge" kjøringen for å unngå å måtte gå/stake. Og som avslutning på turen venter en drøy kilometer med gange/staking for å komme seg ned fra Glimmvannet.

Tidsforbruk fra parkering til toppen i moderat tempo med små pauser underveis ca 3 timer. Nedkjøring gjøres unna på drøye timen.

Alt i alt en flott tur uten de helt store skikjøring opplevelser.

 

God tur !

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

KristenRyeng.Com © 2007 - 2008