WWW.KRISTENRYENG.COM
 

 

FINNMARKSVIDDA 2008

 

MENY

Hovedsiden

Deltakere

Tur informasjon

Ruten over vidda

 

Turbeskrivelse

Bilder fra turen

 

 

Samarbeidspartnere:

 

Tur informasjon  :

 

Det hele startet med »

Denne turen startet som en ide på skolebenken i 2005. Første målsetting var å gjennomføre turen vinteren 2006, men dette ble dessverre ingen realitet av ulike årsaker.

Nå, drøye 2 år senere, prøver vi på nytt. Denne gang fast bestemt på å gjøre realitet av drømmen.

 

Hvorfor Finnmarksvidda? Hva ønsker vi å oppleve »

Finnmarksvidda på vinteren er et nydelig syn. Jeg har tilbragt utallige netter på vidda denne årstiden og fått oppleve et dansende grønt nordlys som knapt kan beskrives med ord. Riktignok kan man se nordlys på himmelen i Tromsø, og nord Norge forøvrig, men dette blir litt som en dårlig etterligning sammenlignet med et nordlys sett fra Finnmarksvidda.

Kulde og temperaturer ned mot -20 - -30 grader står høyt på "ønskelisten" vår. Det å kjenne frostrøyken fryse til is i skjegget, høre knitringen av hardpakket snø under føttene når man beveger seg er merkelig nok opplevelser som varmer.

Februar er i tillegg en tid på året hvor dagene blir lysere og solen vender tilbake. Tenk å kunne nyte solstråler uten at den varmer. Strålende sol og -20 grader varmer fra innsiden.

 

Rutevalg »

Å krysse Finnmarksvidda kan gjøres på flere måter. Alt avhenger av hvor man ønsker å starte, hvor man vil komme "i mål" og ikke minst hva man vil oppleve.  Vårt valg falt til slutt på ruten fra Stabbursnes, gjennom Stabbursdalen mot Alta, en trase som grovt regnet er ca. 10 mil. På denne måten får vi i tillegg til vidde og kulde oppleve en av landets flotteste nasjonalparker fra innsiden - som for øvrig inneholder verdens nordligste furuskog.

Turen starter med fly fra Tromsø til Lakselv, hvor vi blir transportert med bil fra Banak flyplass og ut til Stabbursnes som er startpunkt for turen. Fra Stabbursnes følger vi Stabbursdalen gjennom nasjonalparken og ender til slutt opp i Alta på andre siden av vidda. Herfra tar vi buss tilbake til Tromsø. Retur med buss fremfor fly er et bevisst valg. Vi ønsker ikke å være bundet opp til en flybillett med en spesifikk dato. Bussen går hver dag, og på den måten kan vi bruke den tiden vi trenger på turen over vidda.

 

Utstyr og noen kommentarer til dette »

Bak skituppene på turen blir vi å trekke med oss pulk.  Når kvelden kommer har vi med oss hele to boligvalg; lavvo og telt. Vi ønsker å tilbringe nettene i lavvo, men av sikkerhetsmessige årsaker har vi også med telt dersom vær og vind blir for voldsomt. Byr muligheten seg for en natt under åpen himmel ligger vi ute ved leirbålet. Her er mulighetene mange - og vi er fleksible.

Med på turen har vi også Devold of Norway som samarbeidspartner. Vårt mål er å gi Deres produkter mest mulig juling, for så å gi ærlige tilbakemeldinger på våre erfaringer med Deres klesplagg. Følg med på sidene etter at turen er avsluttet - da dukker det opp produktomtaler. 

 

Samenes nasjonaldag 6 februar »

Underveis på vår ferd over vidda feirer vi samenes nasjonaldag som er 6. februar. Denne dato er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. Dagen ble feiret for første gang i 1993 - og i 2004 ble 6. februar offentlig flaggdag i Norge for å markere, samt feire denne dagen.

Vår feiring vil finne sted et sted i Stabbursdalen. Og hvem vet, kanskje gjør vi litt ekstra ut av middagen denne dagen.

 

 

 

 

 

 

KristenRyeng.Com © 2007 - 2008