Kontakt : info@kristenryeng.com

 WWW.KRISTENRYENG.COM

 

Info om Breidtinden:

Breidtinden ligger på Kvaløya på østsiden av Grøtfjorden.

Fjellets høyeste punkt måler 963 meter over havet.

Parkering finnes ved Karigambukta og letteste rute mot toppen følger elven som ut i sjøen her.

Tidsforbruk fra parkering til topp i moderat tempo 2-3 timer.

Tidsforbruk fra toppen og ned til parkering 1,5 - 2 timer.

Anbefales både som sommer og vintertur.

 

Bilder fra turen

 

Værmelding fra YR.no

Breidtinden (963 moh) - 07.11.07 (Kristen Ryeng og Lars Wallumrød)

 

Turbeskrivelse

Breidtinden ligger ved Grøtfjorden på Kvaløya. Toppen er 963 meter over havet, og sett fra Grøtfjorden ser toppen noe utilgjengelig ut der den stiger til værs.

MEN – Breidtinden er det stikk motsatte. Den er lett tilgjengelig fra baksiden, og det er en fantastisk tur som, når du står på toppen, byr på en super utsikt. Jeg gikk denne turen på beina i november 2007, og hele veien mot toppen ble jeg stadig mer og mer overbevist om at denne turen også er en flott skitur på vinterstid.

 

Se kartutsnitt nedenfor hentet fra Norgesglasset som viser fjellets plassering:

 

Toppen kan nås uten klatring fra baksiden som tidligere nevnt. Her finnes to alternative ruter som begge er markert på kartutsnittet fra Norgesglasset nedenfor:

 

1.    Kjør inn Kaldfjorden til du kommer til Blåmannsvika. Følg elven som renner ned Småbakkan til du kommer til Bondslettskaret. Her følger du dalen videre mot sør opp mot toppen. Denne ruten er noe lengre enn alternativ nummer to.

2.    Kjør inn Grøtfjorden til du kommer til Karigambukta. Følg elven som går via Bondslettskaret og videre inn dalen som går vest for Orvasstind mot toppen. Dette er vår rute, og som beskrives i denne turbeskrivelsen.

Når man kjører inn Grøtfjorden er man omgitt av bratte fjell som stuper ned i havet på alle kanter. Det er lett å tro at de fleste toppene her er utilgjengelig, men det er altså feil. Det finnes en rute til de fleste topper hvor en IKKE er avhengig av klatring – inkludert Breidtinden.

I det man kommer til Karigambukta ser man Bondslettdalen opp til venstre. Her er det mulighet å finne parkering ved flere avkjøringer / parkeringslommer som ligger langs veien. En navnløs elv renner også ut i sjøen her – denne elven er en fin ledelinje for vår rute mot toppen. 

Fra parkeringen følger man elven opp Bondslettdalen. Vi valgte å gå på nordsiden av elven, og terrenget her er noe kranglete med skog, kratt og steinur den første biten opp mot lite vann ca 300 moh. Ulent terreng kombinert med et snøfall de siste dagene førte til at tempo i steinura spesielt ble noe ”forsiktig”.

Ved Bondslettskardet endres kursen sørover, og dalen svinger seg naturlig opp mot Breidtinden med Orvasstinden på østsiden. Det er ingen varde på toppen, og fjellets høyeste punkt ligger ca midt i rekken av små topper langs kanten.

Fra parkering og til man står på toppen er det omlag 3,5 – 4 kilometer ,fordelt på 963 høydemeter. Stigningen er jevn hele veien med flere trasemuligheter opp langs Bondslettdalen. Sommerstid, og på barmark er denne toppen mulig å bestige med et tidsforbruk på rundt 2 – 2,5 timer. En kald novemberdag med relativt mye snø i fjellet må en regne med å bruke 1 – 2 timer ekstra. Nedstigning går unna på 1,5 – 2 timer.

Utsikten fra toppen er upåklagelig. Vengsøy mot Nord, Ramnafjellet og Tromvik mot vest, Styrmannstind og store Holendaren mot sør og Orvasstind og store Blåmann mot øst. Går en helt ut på kanten kiler det godt i magen når en ser rett ned i Grøtfjorden som ligger nesten 1 kilometer lavere.

Breidtinden  er nok et eksempel på et relativt ukjente fjell som absolutt er verdt et besøk.

 

 

Bildet nedenfor viser Breidtinden sett fra Vågstind

 

 

Nedenfor et bilde av baksiden av Breidtinden sett fra Orvasstind.

 

 

God tur!

 

 

 

Tilbake til TURBESKRIVELSER

www.kristenryeng.com © 2007 - 2010